© Rootsville.eu

Luka Bloom (Irl)
Singer-songwriter
Hnita Hoeve Heist-op-den-Berg (23-12-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Luka Bloom
info club: Hnita Hoeve


© Rootsville 2023


Wat als we 2023 nu eens afsluiten met een magisch moment moeten ze gedacht hebben in de 'Hnita Jazz Club' en zo kwam de Ierse singer-songwriter 'Luka Bloom' op de affiche te staan. Een concert dat alle logica indachtig in een mum van tijd was uitverkocht en dus tekenden we ook met 'Rootsville' op zaterdagavond 23 december present in de 'Hnita Hoeve' te Heist-op-den Berg. Nog een kleine kanttekening hierbij is dat zowel deze begenadigde singer-songwriter als de door Jules Anthonissen (1931-2008) opgerichte 'Hnita Jazz Club' van het zelfde bouwjaar zijn.

'Luka Bloom' AKA Barry Moore bracht eind 70-tiger en begin 80-tiger jaren drie albums uit onder zijn eigen naam. In 1988 verscheen dan zijn selftilted album met als artiestenaam 'Luka Bloom' en daar zat de Amerikaanse singer-songwriter 'Suzanne Vega' dan weer voor iets tussen. Vele albums later bracht hij vorig jaar dan zijn 3-delig album 'Wave Up To The Shore' uit met daarop een bloemlezing van zijn toch al 51-jarige lange carrière. Al lang voor dat Peter Anthonissen de sleutel van deze 'heilige tempel' kwam om te draaien stonden de vele fans al schoorvoetend te wachten op het moment dat dit zou gebeuren en was het Peter zelf die als 'MC' van de avond in de spotlights kwam te staan.

'51 Songs for 51 Years' onder deze noemer sluit hij vanavond ook hier een concertreeks in België af maar of we 51 nummers gaan te horen krijgen is nog maar de vraag, of toch? Luka Bloom is van het type waarbij de verhalen en bindteksten tijdens zijn optreden zeker zo onderhoudend zijn als zijn mooie nummers en daardoor wordt de immense stilte hier in de 'Hnita Hoeve' als bijzonder respectvol ervaren.

Al meteen bij de opkomst van deze meesterlijke songsmid weet hij iedereen hier in te pakken met het mooie verhaal dat Heist-op-den-Berg hem deze dag al heeft geboden al rest er toch de vraag; waar is die Berg. Meteen was het ijs gebroken en opent hij hier vanavond toepasselijk met 'Diamond Mountain'. Op het daaropvolgende 'Love Is A Place I Dream Of' uit het album 'Between The Mountain and The Moon' uit 2001 wordt het al meteen moeilijk voor zijn fans om niet al meteen te beginnen met meezingen, al werd er toch ook meteen volmondig geantwoord op die ene 'Sláinte'! Voor Luka Bloom betrof dit een nooit uit te wissen moment doordat hij dit nummer ook heeft opgenomen met de helaas deze zomer overleden Ierse zangeres 'Sinéad O'Connor' (1966-2023).

Zowel op de songs als zijn tussendoor verhaaltjes is het bijzonder goed genieten en zo komt uiteraard ook de 'Covid' periode ter sprake wanneer Luka zich dan maar begon de focus te leggen op het instrumentale album 'Out Of The Blue' uit 2021. Hieruit brengt hij nummers als 'Bridget Cruise' en het zeer pakkende afscheid aan een vriend met 'I Hear You'. Via de seashore van dat 'Groene Eiland' komen we zo plots op een andere golf aan op het St. Pietersplein te Gent.

Wat volgt is een anekdote over het concert van de Canadese grootmeester 'Leonard Cohen' (1934-2016) in Gent of de meeting tussen twee fantastische songwriters en het daaropvolgende 'In My Secret Life' van Leonard Cohen. Het nummer 'The Beauty Of Everyday Things' uit het album 'Bittersweet Crimson' van 2020 kwam dan weer tot stand door een conversatie met zijn buurvrouw Maureen waarbij het verhaal er rond zeker ook niet te versmaden was.

Luka Bloom hoefde maar een snaar aan te raken voor de tonen op 'City Of Chicago' waarop meteen de ganse 'Hnita Hoeve' hier meteen kwam mee te neuriën en zulk van die magische momenten zouden er nog aan zitten te komen waarop de repliek van Luka gewoon er eentje was van...mooi singing! Meteen kreeg hij nog wat Nederlandse les van een fan om zo 'iets anders' te gaan brengen en dat 'iets anders' was dan de rap op Coolio's monsterhit 'Gangsta's Paradise' uit 1995.

Terug even terug naar een instrumentaal intermezzo met het recente 'Swallow's Return' en zo konden we ons levendig inbeelden hoe de zwaluwen bij Luka's huis zich een nest begonnen te vormen. Even een warm moment dan over het verhaal over zijn zoon en de 'superpower' die hij verwekte door te lang van huis te zijn. Het resultaat was het pakkende 'Cold Comfort'. Eentje dat werd uitgebracht op het album 'Turf' in 1994.

Eentje dat steeds een certitude is bij de concerten van Luka Bloom is zeker ook 'Exploring The Blue' uit dat geweldige album 'The Acoustic Motorbike' uit 1992 waarbij we nog maar eens kunnen bevestigen wat een enorm arsenaal aan goede nummers al uit Luka's pen kwamen te vloeien. 'Jacqueline's Gone To Pablo' is er eentje dat ook is terug te vinden op het 'Live' album dat Luka Bloom kwam op te nemen in 'De Roma' in 2020.

Meteen ook een nummer en een dankwoordje aan het adres van Peter Anthonissen van de 'Hnita Jazz Club' en de waardering die bij Luka Bloom reeds is blijven hangen over deze club, hier op den Berg. Een meer dan spontane sing-a-long ontstond toen bij het brengen van het in 1994 uitgebracht 'Sunny Sailor Boy' en wat was dit weerom een magisch moment met Ooh-wah Ooh-wah, Ooh-wah Ooh-wah, My sunny sailor boy en zo ontstond hier maar meteen maar een LP versie van dit nummer.

Nog even een ritje op het 'rap' gevoelige 'The Acoustic Motorbike' dan en zo kwamen we al peddelend uit bij de herinneringen van de artiesten die we in 2023 zijn verloren, zoals ook de frontman van 'The Poques', Shane MacGowan (1957-2023). Toch ook om even stil van te worden. Het afsluitende 'You Couldn't Have Come At A Better Time' uit 1990 zorgde dan weer voor een allerlaatste sing-a-long waarna een staande ovatie volgde aan het adres van deze Luka Bloom.

Bij het terug komen voor een indrukwekkende 'encore' merkte hij op dat ook boven in deze 'Hnita Hoeve' toeschouwers zaten en met de opmerking of hij nu het concert opnieuw moest gaan aanvatten was het antwoord hier volmondig 'ja'. Na drie onwaarschijnlijke bissers kregen we als toetje voor deze avond ook nog 'Wave Up To The Shore' eentje zoals enkel de Ierse muzikanten het kunnen brengen. Of we '51' nummers kregen valt te betwijfelen maar wat een zekerheid betrof is dat we meer dan 2 uur aan de lippen van Luka Bloom waren gekluisterd.

Mijn compagnon de route Vic en ikzelf namen dan dankbaar afscheid voor 2023 van deze 'Hnita Jazz Club' met nog een welgemeende 'Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar' aan de mensen van de 'Hnita' en niet in het minst alle vrijwilligers die het ieder concert weer tot een geweldig succes komen te maken. CU in 2024...